SK EN

MEDZINÁRODNÉ ODBORNÉ PODUJATIA

Konferencia Modern School IX (2016)

Dlhé atlantické pobrežie predurčuje charakter kuchyne západného Francúzska. Ryby a plody mora patria k najväčším miestnym lahôdkam. Najvyberanejšími sú ustrice. Tie najpreslávenejšie pochádzajú z arcachonskej lagúny neďaleko Bordeaux. Praví labužníci ich konzumujú surové, len pokvapkané citrónovou šťavou. Veľmi dobre ale chutia aj zapečené alebo inak upravené. Zapíjajú sa suchým bielym vínom. Ďalšími dobrotami regiónu Aquitaine sú agénsky melón, agénska sušená slivka, špargľa, bayonnska šunka, bazasské hovädzie mäso, hríb Bordeaux cepe, Cannelé - skaramelizovaný koláč, čili papričky Espelette, jahňacina Pauillac a hľúzovka.

Špecialitou Rouenu, hlavného mesta Haut-Normandie, je kačica marinovaná vo víne a korení. V kuchyni sa upečie len z časti a ďalšiu prípravu sleduje hosť už pri stole. Prsíčka nakrájané na tenké plátky kuchár poukladá na striebornú misku položenú na ohrievači. Zbytok kačice vloží do špeciálneho stolného lisu. Vylisovanú, ešte krvavú šťavu zjemní koňakom, červeným vínom a korením a preleje ju cez prsíčka. Kačice a husi sa chovajú prevažne na juhozápade Francúzska, v Périgorde a Gaskónsku. Pri varení sa často používa husacia a kačacia masť. Mäso zaliate vlastnou masťou sa nazýva "confit". Najväčšou pochúťkou je paštéta zo husacích alebo kačacích pečienok.
Z Normandie pochádzajú tie najlepšie druhy syrov, vrátane kráľa syrov, Camembertu. Francúzi považujú syry za najvhodnejšie ukončenie obeda aj večere. Podľa gastronomických pravidiel sa servírujú štyri druhy syrov, tvrdý, čerstvý, plesňový a dobre uležaný. Syr je taktiež súčasťou mnohých jedál a používa sa najmä pri zapekaní. Zo zeleniny sú zvlášť obľúbené artičoky, paradajky, hrášok chren a hlávkový šalát.

Z regiónu Champagne-Ardenne pochádza tradičná receptúra remešského perníku. Tradícia jeho pečenia bola zachovaná zásluhou poslednej pekárne, kde sa vyrábajú slávne remešské perníčky dodnes. Boudin Blanc, biela klobása z Rethelu, ardanská šunka, troyenské klobásky, bravčové nožičky a lahodné paštéty, to všetko sú tunajšie mäsové špeciality, ktoré dopĺňajú syry ako Brie de Champagne, Maroilles, langerský syr, Epoisses, Rocroi, Chaource a veľa iných. Kto chce ochutnať charakteristickú miestnu kuchyňu, môže si vybrať jednu z mnohých reštaurácií, ktoré ponúkaju tradičné jedlá.

Franche-Comté je vyhláseným syrovým regiónom. Nie menej ako tri druhy syra tejto oblasti získali označenie Appellation d´Origine Contrôlée (AOC). Sú to Comté-syr, Mont-d´Or, plesnivý syr Bleu du Haut-Jura a ocenenie čoskoro dostane i Morbier. Tieto druhy sú pripravované podľa starých receptúr a ešte stále sú vyrábané aj s pomocou ručnej práce. Mont-d´Or je po tom, ako sa vyberie z formy, zmiešaný so smrekovou kôrou, ktorá drží syrovú masu pohromade a syru dodáva drevnatú chuť. Dozrievanie syra Comté trvá až do 18 mesiacov. Označenie AOC by Vás však nemalo obmedzovať v tom, aby ste ochutnali aj ďalšie druhy syra a syrové špeciality, akými sú Cancoillotte a Mamirolle. Tieto syry sú nepostrádateľné pri príprave Raclette a Fondue, ku ktorým sa často podáva údená klobása. Údi sa v tzv. Fermes a "tuyé", procesom konzervovania mäsa použivaným už v Antike. Šunka z Luxeuil-les-Bains sa vešia na 7 - 8 mesiacov na hák, aby uschla po tom, čo bola naložená v červenom víne a vyúdená s pomocou drevených pilín.
Prírodné jaskyne Roquefortu v
Midi-Pyrenées ukrývajú priestory, v ktorých dozrievajú syry. V týchto skalných labyrintoch sa nachádzajú pukliny slúžiace ako ventilácia. Návštevníci tu môžu pozorovať proces dozrievania špeciálneho syra prepichnutého 42 ihlicami s názvom Roquefort.

Príchuť vína Armagnac tvorí zmes chutí a vôní pomarančov, broskýň, brusníc, fíg, fialiek, kvetov vanilky, papradí a kvetov limetiek. Chuť spomínaného vína dodáva slovu Francúzsko ten pravý význam - luxus.


 

Provensálsko
Príroda a človek sformovali v provincii nádherný kraj, v ktorom cítiť hlboké spojenie s tradíciami. Na týchto miestach Gréci pred 600 rokmi p.n.l. zasadili prvú vínnu révu na francúzskej pôde a priviezli vinárske umenie. Dnes sa v regióne pri stredozemnom mori pestujú červené, biele a ružové vína. Provensálske vinohrady sú vynikajúcim prostredím pre milovníkov dobrého života, kde návštevníkov očakávajú aj pozoruhodné historické pamiatky. Nenechajte si ujsť ochutnávku skvelých vín pochádzajúcich z tejto provicie, napríklad Côtes de Provence, Coteaux d'Aix, Les Baux, Coteaux Varois, Brandol, Oalette, Cassis, Coteaux de Pierrevert alebo Ballet.

Fotografie

  • 20160926_120639.jpg
  • 20160921_094504.jpg
  • 20160925_123009.jpg
  • 20160926_103351.jpg
  • 20160926_103402.jpg
  • 20160926_103407.jpg
  • 20160926_120107.jpg
  • 20160926_123232.jpg
  • 20160926_125123.jpg
  • 20160926_125316.jpg
  • 20160926_131258.jpg
  • 20160926_134503.jpg
  • 20160926_145118.jpg
  • 20160926_134509.jpg
  • 20160926_145551.jpg
  • 20160926_145848.jpg
  • 20160926_145912.jpg
  • 20160926_150140.jpg
  • 20160926_150934.jpg
  • 20160926_150953.jpg
  • 20160926_151753.jpg
  • 20160926_151617.jpg
  • 20160927_132213.jpg
  • 20160926_151559.jpg
  • 20160926_151856.jpg
  • 20160927_132351.jpg
ODBORNÉ STÁŽE ŠTUDENTOV A PROFESIONÁLOVODBORNÉ STÁŽE ŠTUDENTOV A PROFESIONÁLOV VZDELÁVANIE PEDAGÓGOV, PERSONÁLNY RAST, PORADENSTVOVZDELÁVANIE PEDAGÓGOV, PERSONÁLNY RAST, PORADENSTVO EURÓPSKE ŠTRUKTURÁLNE FONDYEURÓPSKE  ŠTRUKTURÁLNE  FONDY ŠPORTOVÉ SÚSTREDENIAŠPORTOVÉ SÚSTREDENIA ŠVAJČIARSKY KONCEPT HOTELOVÉHO MANAŽMENTU - ALPINE CENTER (MMSPr)ŠVAJČIARSKY KONCEPT HOTELOVÉHO  MANAŽMENTU - ALPINE CENTER (MMSPr)
Kontaktkontakt

 

Tecoma

 

Global Contract s.r.o. - Slovensko
Bajkalská 29/C
821 01 Bratislava

Mobil: +421 915 054  544

E-mail: cyprus@globalcontract.sk


STRÁNKOVÉ HODINY: PO - PIA  9:00 - 16:00